Żywica

Pszczoły wytwarzają kit pszczeli (propolis), gdy zbierają sok z drzew a następnie w ulu mieszają go z woskiem. Pod względem chemicznym, kit jest bardziej złożony i zawiera wiele mocnych terpenów i kwasów benzoesowych, kofeinowych, cynamonowych, i fenolowych. Ponadto ma sporą zawartość flawonoidów, które są

przyczyną wielu korzystnych właściwości kitu pszczelego. Część badaczy uważa, że sam kit pszczeli jest flawonoidem.

Propolis zwalcza wirusy, których nie zwalczają antybiotyki. Liczne publikacje w prasie medycznej dotyczą roli propolisu w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak te powodowane przez powszechnie występujące wirusy przeziębienia i grypy (Focht J, Arzneimittel-Forschung, Sierpień. 1993;43:921-3). Inne badania wykazały, że kwas cynamonowy występujący w propolisie zapobiega rozmnażaniu się wirusów, ale działa najlepiej pod warunkiem stosowania go w całym przebiegu infekcji (Serkedjieva J, Journal of Natural Products, Marzec 1992;55:294-302).

Wiele spośród korzystnych właściwości propolisu wynika z faktu, że niektóre spośród jego składników, takie jak flawonoidy i etanole, działają jak substancje oczyszczające z wolnych rodników. Badanie opublikowane w „Journal of Ethnopharmacology” (Styczeń 1994;21:9-13) wskazała, że niektóre spośród przeciwutleniaczy- fenoli w propolisie mają właściwości przeciwzapalne, które mogą również zapobiegać zakrzepom (Drugs Under Experimental & Clinical Research, 1993; 19:197-203).