Wosk pszczeli

Cały wosk pszczeli stosowany w naszych produktach jest organiczny (potwierdzone certyfikatem) i pochodzi z lokalnej produkcji.

Wosk pszczeli to jeden z najczęściej źle rozumianych składników kosmetycznych. Część osób natychmiast widzi oczyma wyobraźni ciężki i trwały wosk, gdy myśli o wosku pszczelim. Jest to nieprawdziwe, gdyż wosk pszczeli ma cudowne właściwości, jeśli jest poprawnie stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry.

W kulturach prymitywnych znano i stosowano wosk pszczeli jako substancję antyseptyczną oraz w leczeniu ran. Dobrze działa w produktach kosmetycznych dzięki składnikom o nazwie „estry woskowe”, które znajdują się zarówno w wosku pszczelim jak i ludzkiej skórze. Ten nawilżający, czysty, naturalny składnik pielęgnacyjny zwiększa konieczne nawilżenie i utrzymuje odpowiedni poziom naturalnej wilgotności skóry.

Ludzie z trądzikiem czasem błędnie sądzą, że jest to składnik zamykający pory w skórze ( a zatem sprzyjający powstawaniu wyprysków), podczas gdy faktycznie możliwość podrażnienia jest równa zero, a wskaźnik zamykania porów wynosi 0-2, co oznacza, że stosowany prawidłowo NIE sprzyja powstawaniu zaskórników ani zmian trądzikowych.

Jeśli jest poprawnie spreparowany i stosowany w preparatach kosmetycznych, wosk pszczeli nie powoduje problemów, ani nie zatyka porów, ale przeciwnie- przynosi gamę bardzo pozytywnych właściwości, takich jak właściwości lecznicze i antyseptyczne, jest emolientem i ma właściwości zmiękczające.

Ogólne informacje dot. wosku pszczelego

Pszczoła miodna (Apis Mellifera), wydziela wosk pszczeli i buduje z niego ściany plastrów miodu. Wydzielany przez pszczołę wosk jest przejrzystym, bezbarwnym płynem, który zmienia się w gęstą substancję pod wpływem działania powietrza. Oczyszcza się go poprzez oddzielenie stałych nieczystości, które się w nim znajdują, roztapiając i odwirowując go.

Składniki znajdujące się w wosku pszczelim

Witaminy
Prowitamina A (karotenoidy), Witamina B1 (tiamina), Witamina B2 (ryboflawina), Witamina B3 (niacyna), Witamina B5 (kwas pantotenowy), Witamina B6 (pirydoksyna), Witamina B7, Witamina B8, Witamina B9, Witamin B12, Witamina C (kwas askorbinowy), Witamina D, Witamina E, Witamina H (biotyna), Witamina K, Cholina, Inozytol, Kwas Foliowy, Kwas Pantotenowy, Rutyna, Witamina P.

Minerały
Wapń, Fosfor, Żelazo, Miedź, Potas, Magnez, Mangan, Krzem, Siarka, Sód, Tytan, Cynk, Jod, Chlor, Bor, Molibden.

Enzymy & Koenzymy
Diastaza, Fosfataza, Amylaza, Katalaza, Sacharaza, Diaforaza, Pektaza, Kozymaza, układy cytochromowe, dehydrogenaza mleczanowa, dehydrogenaza bursztynianowa.

Tłuszcze & Oleje
Kwas tłuszczowy, Heksadekan, kwas alfa amino-masłowy.

Kwasy tłuszczowe
Kapronowy (C-6), kaprylowy (C-8),kaprynowy (C-10), laurynowy (C-12), mirystynowy (C-14), palmitynowy (C-16), penta-dekanowy (C-15), stearynowy (C-18), nona-dekanowy (C-18), linolowy (C-18), arachidowy (C-20), behenowy (C-22), linolenowy (C-18), eikozanowy (C-20)

Białka, Globuliny, Peptony & Aminokwasy
Tryptofan, leucyna, lizyna, izoleucyna, metionina, cystyna, treonina, arginina, fenyloalanina, histydyna, walina, kwas glutaminowy, tyrozyna, glicyna, seryna, prolina, alanina, kwas asparaginowy, hydroksyprolina, kwas masłowy.

Węglowodany
Żywice naturalne, pentozany, celuloza, skrobia, sacharoza, fruktoza, cukier winogronowy, cukier redukujący.

Pierwiastki śladowe
Nukleozydy, auksyny, pochodne mosiądzu, gibereliny, kininy, guanina, ksantyna, hipoksantyna, krocetyna, zeaksantyna, likopen, heksadekan, kwas alfa amino-masłowy, monoglicerydy, diglicerydy, trójglicerydy, peutosaus

Różne
woski, żywice, guanina, ksantyna, hipoksantyna, nukleina, aminy, lecytyna, glukozydy kwercetyny, selen, kwasy nukleinowe, flawonoidy, kwasy fenolowe, terpeny oraz wile innych niezidentyfikowanych jak dotąd substancji odżywczych.